Giselle re-visited

giselle rv

Jag är tre år. Det är julavslutning, jag har en tomteluva på huvudet. Jag gör rörelser som berättar olika saker för mammorna och papporna som tittar. De berättar om tomten som är glad för det är julafton, hen skuttar omkring. Om tomten som är en liten tomtenisse och tassar runt med lykta. Om tomten som är trött och ska sova. Det är lite ovant, att mammorna och papporna sitter där och tittar. Men jag tycker om det, jag tycker om att berätta för dem.

Giselle re-visited är en föreställning där dokumentärt material blandas samman med en rörelsebaserad tolkning av den klassiska baletten Giselle. Den före detta balettdansaren Aurelia Le Huche möter Giselle, en roll hon som 17 åring, i examensproduktionen för en tio år lång dansarutbildning, skulle ha dansat på Operan våren 1999. Föreställningen börjar i det ögonblick då Aurelia, mitt under repetitionsperioden, lägger handen på dörrhandtaget in till skolan, släpper det igen, vänder sig om, åker hem och därmed avslutar sin dansarkarriär.

Jag är nitton år och jag försöker lokalisera var i kroppen det gör som mest ont. Där på marken, framför mina fötter, ligger allt som offrats för det högre syftet. Tid, tankar, möten, möjligheter. Det bultar, maler, värker. Att ha varit så nära ett mål efter en livstid av strävan och kamp, krigsföringen mot de fysiska begränsningar som ligger inneboende i varje människas kropp, att ha varit så nära den ytterst märkliga konstruerade känslan av upplevd perfektion, det fullständigt narcissistiska självuppfyllandet, av att äntligen bli sedd och vara värdig någon form av existensberättigande. Så nära att det nästan gått att ta på. För att, från en dag till en annan, inse att det inte varit värt ett enda dugg.

I denna dansteaterföreställning arbetar vi med upprepningar av rörelser och sekvenser för att undersöka hur disciplinering av kroppar påverkar tankestrukturer och normer. Vi antar en normkritisk och politiserande blick på balettens estetik som symbol för andra strömningar i vårt samhälle. Genom att ställa den dokumentära historien i kontrast till Giselles dramaturgi och tematik, vill vi belysa ett ögonblick då en tar kontroll över sitt liv och blir subjekt i sin egen historia. En berättelse om att växa upp, att göra val, att skapa förändring och att göra revolution i sin egen kropp. Giselle re-visited är ett livsbejakande kärleksbombande försoningsfyrverkeri för alla de som någon gång gjort uppror, eller någon gång kommer att göra det. För alla som vågat, för alla som överlevt, för alla som drömmer. Giselle re-visited är till er!

Jag är tre år. Vi har våravslutning och är blommor. Vi har fått välja sort själva, jag vill vara tulpan, så mamma har sytt en tulpanhatt av gult diskunderlägg. Jag ser ut som en liten påve. Jag känner mig fin, stilig, ståtlig i tulpanhatten. Vi sitter på knä, vi reser oss. Vi berättar med kroppen om blommorna som vaknar upp ur jorden och sträcker sig upp mot himlen.

Regi: Anne Jonsson

Medverkande: Aurelia Le Huche

Premiär våren 2015

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: